Perinteinen puukamiina vai Rexener paljunlämmitin?

Perinteinen puukamiina vai Rexener paljunlämmitin?

Rexener paljua valittaessa moni miettii kannattaako valita puukamiinallinen (Silence) vai edistyksellisempi Rexener PR200 paljulämmittimellä varustettu (Aurora / Polar) paljumalli. Valintaan vaikuttaa suuresti niin kohde, kuin käyttäjän oma into paljun lämmittämiseen. Kysymys kuuluukin, kannattaako paljuun valita perinteinen puukamiina vai REXENER vedenlämmitin?

Millaiseen kohteeseen voi asentaa vedenlämmittimellä varustetun paljun (REXENER Aurora / Polar)? 

Kammoksutko paljua varten tehtäviä sähkötöitä? Ei hätää – vain perus sähkövirta riittää! 

Tärkeintä kohteessa on, että siellä on sähkövirtaa. REXENER Polar sekä Aurora paljut on varustettu vedenlämmittimen lisäksi kiertovesipumpulla. Molemmat mallit vaativat vain normaalin ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon, joka viedään paljun luo. Sähköä tarvitsee siis vain verrattain todella vähän. Sähköä vievät kiertovesipumppu sekä vedenlämmittimen näyttö. Yhteensä nämä vievät 80 W + 190 W. Lisäksi sähköä kuluu altaan valoon (6W + muuntaja 100W) sekä Rexener Polar mallissa poresarjaan (100W). Suuresta sähkölaskusta ei siis ole syytä huolehtia. 

Taloudellinen käyttää ja ylläpitää

Itse lämmitin toimii Biodieselillä, Dieselillä tai polttoöljyllä. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, lämmitin ei kuluta polttoainetta. Kun lämpö putoaa 2-4 astetta (säädettävissä) lämmitin käynnistyy uudestaan ja vie vain hetken, kunnes haluttu lämpötila on jälleen saavutettu. Näinollen myös kulutus on pientä ja paljun käyttö taloudellista.

Mitä etua on vedenlämmittimestä verrattuna puukamiinaan? 

REXENER PR200 vedenlämmitin mahdollistaa paljun lämmittämisen noin kahdessa tunnissa nappia painamalla. Lämmitin on myös termostaattiohjattu. Jos haluat käydä mökillä arki-iltoina tai parin päivän viikonloppupyrähdyksinä, ei itse paljun lämmittämiseen kulu arvokasta aikaa mökillä. 

Myös kovilla talvipakkasilla palju lämpenee parissa tunnissa. Vaihtoehtoisesti voitte jättää paljuun veden ja säätää lämmityksen vaikkapa 5 tai 10 asteeseen, jotta altaassa oleva vesi ei pääse jäätymään. Näin taas seuraavana viikonloppuna on jo esilämmin palju odottamassa.

Onko paljussa käytettävä kemikaaleja?

Kemikaaleja käyttämällä sama vesi voi olla altaassa pitkiä aikoja. Nykyään on saatavilla myös mm. Biocool altaanhoitoaineita, jotka ovat täysin ympäristöystävällisiä ja veden voi laskea suoraan luontoon. Aivan yhtä tehokkaita nämä tietenkään eivät ole, kuin esimerkiksi perinteinen kloori. 

Kuinka lämpimäksi palju lämmitetään?

Usein paljun veden lämpötilaksi valikoituu noin 38 asetta. REXENER paljussa on alituisesti se lämpötila, jonka olet itse siihen säätänyt. Ei enää liian kuumaa tai kylmäksi viilentynyttä paljua. Ota kaikki irti paljuilloista, päätä itse haluamasi lämpötila ja käytä samaa vettä pidempään. Paljuilun uusi aikakausi on vihdoin täällä!

Millaiseen kohteeseen sopii puukamiinallinen malli? 

Erityisesti sähköttömiin kohteisiin kannattaa valita REXENER Silence palju, joka on varustettu tehokkaalla perinteisellä puukamiinalla. REXENER Silence on oiva valinta ja tuo tunnelmaa ja rauhallista luxusta mökkeilyyn. Ja mikä onkaan sen rauhoittavampaa, kuin kuunnella ja katsella puun palamista. 

Tämänkin mallin voi helposti jälkikäteen päivittää REXENER PR200 vedenlämmittimellä

Kannattaako siis valita puukamiina vai REXENER vedenlämmitin? Se riippuu nyt sinusta!

 

2 thoughts on “Perinteinen puukamiina vai Rexener paljunlämmitin?

  1. Henna says:

    Hei Iiro!

    Periaatteessa mikään ei estä molempien kamiinoiden käyttämistä samassa paljussa. Se vaatii kuitenkin pieniä modifiointeja ja yksinkertaisinta on asentaa molemmille kamiinoille omat läpiviennit.

    Ystävällisin terveisin
    Henna / Rex Nordic

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.