REXENER Paljun puhdistus
Kokosimme usein kysytyt kysymykset liittyen paljun puhtaanapitoon ja puhdistukseen. Käyttämällä oikeita allaskemikaaleja sekä huolehtimalla paljun puhtaudesta sekä suodatuksesta pidät veden kirkkaana ja kylpykokemuksen miellyttävänä. Vedenhoito ei ole rakettitiedettä, mutta perusasioihin on hyvä perehtyä ennen sudenkuoppiin astumista.
Mitkä tekijät vaikuttavat paljun puhtauteen?
Kahdeksan asiaa, jotka vaikuttavat paljun veden puhtauteen. Tästä artikkelista löydät REXENER-tiimin vinkit ja perusasiat, jotta paljun puhdistus olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.

Rexener Polar Day paljussa veden kirkkaus näkyy upeasti ilta-aikaan valkoisen värin ja allasvalojen ansiosta.
1. Veden laatu
Millaista vettä paljussa voi käyttää?
Yleisesti paljuissa voidaan käyttää järvivettä, omaa kaivovettä, lähdevettä tai vesijohtovettä. Näiden vesilaatujen välillä on eroa mm. pH-tasapainossa, jota paljun käyttäjän on syytä seurata. Kerromme tästä lisää alempana.
Huom! Korkean suolapitoisuuden vuoksi merivesi ei sovellu kaikkiin paljumalleihin. REXENER paljuissa ja REXENER Bioheater lämmittimen kanssa voi käyttää suomalaista merivettä.
2. Suodatinjärjestelmä ja veden kierto
Miksi paljussa kannattaa käyttää massasuodatinta ja kiertovesipumppua?
Erilaiset suodatinjärjestelmät pitävät irtoroskat poissa paljun vedestä. Vesi kierrätetään kiertovesipumpun sekä suodattimen läpi. Isot roskat jäävät pumpun esisuodattimeen ja pienemmät partikkelit massasuodattimeen.
Suodatin vaatii toimiakseen kiertovesipumpun, jotta vesi pääsee kiertämään suodattimen läpi. Jos vettä ei kierrätetä kiertovesipumpulla, se seisoo, ja on näin ollen vaihdettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Massasuodattimella ja kiertovesipumpulla voit yhdessä allaskemikaalien kanssa pidentää veden vaihtoväliä huomattavasti, jopa 4-6 kk saakka.
Yleensä suodattimissa käytetään joko suodatushiekkaa, lasia tai suodatinkuitua. Suodatinkuitu (käytetään myös nimeä “kuitupallot”) on kevyttä, pumpulimaista massaa, jota on helppo käsitellä. 700 grammaa suodatinkuitua vastaa n. 25 kiloa suodatushiekkaa. Käytöstä riippuen suodatinkuitu kannattaa vaihtaa noin kerran vuodessa.
Suodatinkuidun kunto kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin, jos pallot ovat menettäneet muotonsa, ne on vaihdettava. Likaisia palloja ei tarvitse heittää pois vaan ne voi pestä ja käyttää uudestaan.
Voit hankkia joko erillisen massasuodattimen ja kiertovesipumpun tai massasuodatinjärjestelmän, johon sisältyy kiertovesipumppu. REXENER Polar ja REXENER Aurora paljuista löytyy molemmista massasuodatinjärjestelmä.
Rexener kiertovesipumppu ja massasuodattimet
Muut paljujen lisävarusteet
Massasuodattimet
3. Paljun veden desinfiointi
Miten paljun vesi desinfioidaan?
Paljun puhtaanapidossa käytetään erilaisia desinfiointiaineita. Näistä yleisimpiä ovat kloori- ja aktiivihappipohjaiset kemikaalit. Suosituin desinfiointiaine on kloori.
Monitehotabletit ovat helppokäyttöisiä ja monipuolisia klooripohjaisia desinfiointitabletteja veden desinfiointiin. Ne on tarkoitettu klooritason ylläpitoon, mutta samalla ne myös pitävät veden kirkkaana.
Huom! REXENER paljujen tai REXENER Bioheater lämmittimellä varustettujen altaiden desinfioinnissa ei saa käyttää suolaa.
Paljonko desinfiointiaineita käytetään paljun puhdistukseen?
Tarvittava desinfiointiaineen määrä vaihtelee veden pH-arvon, lämpötilan ja puhtauden mukaan. Suurempia annoksia tarvitaan, kun paljun vedellä on väärä pH-arvo, vesi on jatkuvasti lämmintä tai jos se altistuu voimakkaalle auringonpaisteelle.
Mitä enemmän paljua käytetään, eli paljonko ihmisistä pääsee esim. aurinkovoidetta, kosmetiikkaa, hiuksia, bakteereita jne. paljun veteen, sitä enemmän kemikaaleille on tarvetta.
Mikä on hyvä klooritaso paljussa?
Paljun vapaan kloorin* arvo tulee olla n. 1-3 mg/l.
*Vapaa kloori tarkoittaa vapaana olevaa klooria, eli sitä klooria joka on valmiina desinfioimaan paljun epäpuhtauksia.
Huom! Käytä vain kemikaaleja, jotka on tarkoitettu käytettäväksi paljuissa. Noudata pakkauksen ohjeita ja mittaa arvot säännöllisesti. Veden lämpötila ja PH arvo vaikuttavat osaltaan siihen kuinka hyvin klooraus toimii. Muista siis klooritason lisäksi tarkkailla myös niitä.
Paljun desinfiointiaineet
Allaskemikaalit
Allaskemikaalit
4. Paljun yleinen puhtaus
Miten palju pestään?
Paljun vedenvaihdon yhteydessä on hyvä puhdistaa palju. Paras pesutapa on lämpimällä vedellä ja pehmeällä pesusienellä huolellisesti puhdistaen. Pesusieneksi sopii pehmeä sieni, joka ei naarmuta paljua. Mikäli käytät puhdistusainetta, huolehdi, että se sopii allasmateriaalille, massasuodattimelle, kiertovesipumpulle sekä lämmittimelle.
5. Henkilökohtainen hygienia
Kannattaako käydä suihkussa ennen paljuun menoa?
Kyllä. Kuten arvata saattaa, paljun puhtauteen vaikuttaa siellä istuvien henkilöiden hygienia. Suosittelemme paljun käyttöä suihkun jälkeen ja mielellään ilman meikkejä ja hiustuotteita, kuten hiuslakkaa. Näin paljuun ei pääse ylimääräisiä bakteereita.
6. PH-tasapaino
Mitä pH-tasapaino tarkoittaa?
Veden pH-tasapaino kertoo onko paljun vesi hapanta (pehmeää) tai emäksistä (kovaa). Allaskemikaalien tarkoitus on saada paljun PH-arvo neutraaliksi kylpemistä varten.
Mikä on suositeltu pH-arvo paljun vedelle?
Ihanteellinen pH-arvo paljun vedelle on: 7,2 – 7,6. Tämän arvoalueen sisällä vesi on neutraalia ja sopii kylpemiseen.
Miten pH arvoa mitataan ja säädetään?
pH- arvo on helppo mitata esimerkiksi erilaisilla testauslaitteilla tai -liuskoilla.
- Käytä pH miinusta, kun vesi on liian emäksistä (kovaa) eli pH-arvo on liian korkealla (yli 7,6).
- Käytä pH plussaa, kun vesi on liian hapanta (pehmeää) eli pH-arvo on liian alhainen (alle 7,2). Liian matala pH myös helposti ruostuttaa metallisia osia, kuten allasvaloja.
PH-tasapainon säätely
Allaskemikaalit
Allaskemikaalit
7. Paljun levä
Voiko paljuun kertyä levää?
Kyllä. Lämmin vesi ja auringonpaiste voivat aiheuttaa levien kerääntymistä paljun seinämille ja pohjalle. Levän kasvua estäviä kemikaaleja suositellaan käytettäväksi erityisesti kuumina kesäpäivinä. Jos levää on ehtinyt jo muodostua, voit yrittää sen poistamista shokkikloorilla tai -hapella. Vaihtoehtoisesti voit vaihtaa paljun veden kokonaan ja lisätä uuteen veteen levätuhoa.
Paljun levän hallinta
Allaskemikaalit
Allaskemikaalit
Allaskemikaalit
8. Veden kirkkaus
Miksi paljun vesi on sakeaa?
Pitkään ylläpidetyn korkean lämpötilan vuoksi vesi voi näyttää sakealta tai veteen näyttää irronneen pieniä hiukkasia. Tässä tapauksessa on mahdollista puhdistaa vesi kirkasteella. Kirkaste yhdistää pienet hiukkaset isommiksi palasiksi, jotka poistuvat vedestä massasuodattimen ansiosta.
Paljun veden kirkastus
Allaskemikaalit
Avainsanat
Palju, kylpytynnyri, paljun puhdistus, paljun puhdistaja, paljun veden puhdistus, allaskemikaalit, allaskemikaali, paljun pesuaine, paljun veden vaihto, paljun vesi sameaa, paljun puhdistus aine, paljun vesi, palju veden puhdistus, paljun veden puhtaanapito, paljun puhdistus pumppu, paljun suodatin, palju kemikaalit, paljun veden hoito, kylpytynnyrin veden puhdistus